Byta till dubbdäck

Byta till dubbdäck

Att byta till däck med dubb får man göra tidigast den 1:e oktober varje år. Dock får man byta till dubbdäck om det är eller befaras bli vinterväglag vilket är bra i Norrland.

Dubbdäcken måste bytas ut senast den 15:e april till sommardäck eller odubbade vinterdäck.

Regler för att byta till dubbdäck

Det finns många regler som man bör känna till rörande dubbdäck innan man byter. Alla reglerna och föreskrifterna syftar till ökad säkerhet och att byta till dubbdäck innebär inte automatiskt bättre och säkrare körning.

Byta till dubbdäck på släpvagnen

Alla bilar och lätta lastbilar som har bytt till dubbdäck måste också byta till dubbdäck. Om bilen har odubbade vinterdäck får släpvagn byta till dubbdäck.

Byta till några dubbdäck

Byta till några dubbdäck

På en personbil ska alla däcken bytas samtidigt till dubbdäck. Byt alltid till däck som du läst positiva däcktester om. På tunga fordon och lastbilar måsta alla däck på samma axel bytas samtidigt till dubbade däck.

Mönsterdjup på vinterdäck

Vinterdäcken måste bytas när mönsterdjupet blivit mindre än 3 mm.

Restriktioner för dubbdäck

Restriktioner för dubbdäck

Innan du byter till dubbdäck är det viktigt att känna till vilka begränsningar och risker som finns. Dubbdäck river upp vägbanan betydligt mer än andra däck. Detta ger upphov till hälsovådliga partiklar som kan orsaka luftvägsbesvär och cancer.

Vissa vägar och gator i Sverige har förbud mot dubbdäck. De första gatorna som där det var förbjudet att ha dubbdäck var:

  • Hornsgatan i Stockholm
  • Odinsgatan & Friggagatan i Göteborg
  • Vaksalagatan & Kungsgatan i Uppsala

Byta till dubbdäck eller odubbade vinterdäck

En vanlig fråga är om man ska byta till odubbade eller dubbade vinterdäck.

Med moderna antisladdsystem på fordonen behövs dubbdäck väldigt sällan. Dubbdäck är att rekommendera på isiga väger. För de allra flesta fungerar det minst lika bra att byta till odubbade vinterdäck som att ha dubbdäck.


Allt viktigt om däckbyte

Här kan du hitta massor med information och fakta om att byta däck men också en hel del kul och lustigt och däckbyte.Meny - Byta däck
Till förstasidan på www.byta-däck.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter